Zdroj: https://turek.savana-hosting.cz/mojeokoli/system/index.php?a=360  •  Vydáno: 15.7.2014 14:29  •  Autor: Turek

Žraločí chrupavka - jak si vede stránka po roce fungování

Před rokem jsem začal tvořit stránku,
která cílí na malou niku žraločí chrupavka.

Mám rád blogy, kde se dočtu nějaké realné čísla o výdělečnosti stránek. Moc takových blogů není, protože stránky a niky které vydělávají si majitelé nechávají pro sebe. Mám rád takové články a loni jsem experimentoval s menšími nikami, tak mohu o výsledků jedne takové stránky napsat. Chtěl by jsem říct, že tato stránka není má nejvydělečnější. Ale coby příklad jak si může vést malá nika dobře poslouží.

V článku píši o této stránce.

Za celý rok stránka na affiliatu vydělala 450,- Kč, bylo to díky třem konverzím na obchodě www.cistamedicina.cz od Michala Kubíčka. Ten se svou provizní sítí www.vydelavam.cz končí, takže jsem musel affiliate přesměrovat na jinačí eshop.

Někomu může přijít tato částka jako malá, ale mě příjde adekvátní. Web totiž běží na poddoméně na VPS, tekže jediné náklady na pořízení stránek bylo napsat texty. Aktualně web obsahuje 10 článků. Takže jeden článek vydělal 45,- Kč, jenže ty články budou fungovat ještě několik let. Stránky se udržují v hlavní KW žraločí chrupavka v TOP5 jak na Seznamu tak na Google, takže můj odhad je, že jednou ročně přidám jeden nový článek, aby jsem si udžel pozice. A zde už je poměr časová náročnost a příjem mnohem zajímavější.

Pár čísel

Hledanost fráze žraločí chrupavka je na seznamu v průměru měsičně 522x (tzn. 6264 dotazů za rok na Seznamu)
Stránky o žraločí chrupavce navštívilo za rok 2872 visits (5878 pegeviews, v prvních měsících se stránka teprve dostávala v SERPU nahoru)
Na eshop jsem díky call to action tlačítku odvedl 608 lidí cena za proklik byla díky následným konverzím z affiliatu 0,74 Kč
Jednu chvíli jsem se snažil nasadit na stránky Sklik, průměrná cena u Skliku je 4,48 Kč za proklik, jenže Skliku se nepovedlo na tento long tail zacílit.

Osobně si myslím, že má stránka cílena na žraločí chrupavku trpí na to, že žraločí chrupavku lidé moc neznají. S malou hledaností jsem při tvorbě stránek počítal. Jenže když si o žraločí chrupavce zjístí to, že by jim mohla pomoci, tak je následně odradí cena za balení. Nějakou dobu jsem se snažil lidi více motivovat ke koupi tím, že jsem jim na call to action prvek napsal kolik je vyjde denní dávka, ale k dalším konverzím to nepomohlo.

Jsem rád že jsem nekoupil doménu www.zraloci-chrupavka.cz majitel za ní chtěl 20 000.- Kč, ušetřil jsem tedy několik tisíc. Dále jsem uvažoval o koupi starých stránek na webzdarma.cz, aby jsem z nich mohl podpořit linkbuilding. Majitel za tyto stránky chtěl 20 000.- Kč, takže jsem od nákupu upustil. Jsem rád, že jsem pro žraločí chrupavku nekoupil samostatnou doménu, protože doména by ukrojovala každý rok nemalou část z příjmů. V SERPu jsem se propracoval nahoru i bez těchto zvažovaných investic.