Zdroj: https://turek.savana-hosting.cz/mojeokoli/system/index.php?a=4  •  Vydáno: 2.4.2009 14:57  •  Autor: Turek

Strategické postřehy díl II.

2.Cíl výhra

Mezi šikovnými jsou vždy šikovnější,
mezi chytrými jsou vždy ještě chytřejší.
čínské moudro

2.Cíl výhra

Mezi šikovnými jsou vždy šikovnější,
mezi chytrými jsou vždy ještě chytřejší.
čínské moudro

Většina lidí má cíl při hraní vyhrát. Je to pěkný cíl, člověk by měl mít v životě cíle a o ně usilovat. Je ovšem tento cíl správný? Pokud usilujeme o něco a chceme to hned, nebo dosahnout nejkratší cestou, tak zaplatíme nejvíce energie, abychom cíle dosáhli.

Někdy není cíl přímo dosažitelný, neb energie která je k dosažení potřeba, je větší, než můžete vynaložit. V tu chvíli přichází na řadu dílčí cíl, který se pro vás stává do doby dosažení hlavním cílem. Jdeš-li hrát nějakou novou hru, neměj tedy cíl vyhrát, ale pochopit pravidla. Po pochopení pravidel, si dej cíl pochopit základní strategické prvky hry, až budeš vše zvládat, tak tě čeká cíl strategické myšlení a potom už můžeš uvažovat o cíli vyhrát. Pokud se toho budeš dřžet a nebudeš cíle přeskakovat, tak budeš na tom psychicky mnohem lépe, než kdybys měl cíl vyhrát. Neb i když nevyhraješ, tak svého cíle dosáhneš. Kdykoliv nějaký bod přeskočíš a budeš uvažovat o svém cíli, tak zjistíš, že uvažuješ nad ničím, neb jak můžeš uvažovat vyhrát, když neznáš pravidla, jak můžeš lokálně vyhrát když neznáš nástroje a jejich funkce.

Příklad z realu. Jdu nakupovat a nevím jak se nakupuje, asi si nic nekoupím, když kupované zboží neznám, koupím tu správnou věc? Když neznám orientačně cenu, koupím výhodně? Šli by jste nakupovat když by jste nezvládli tyto dílčí cíle? Asi ne. Tak proč si lidé při hraní her vytyčují cíl vyhrát? Pak ho nedosáhnou a jsou zklamáni. Později mají strach, že se neuspěch bude opakovat a svůj cíl změní, ale ten směr už nebude ten správný. Nebo možná bude, ale už v tu chvíli do toho vložil více energie než musel.